Orientering

Detta är en återskapad hemsida. Vi tyckte det var tråkigt att en så pass informativ sida bara försvann. Syftet med hemsidan är att sprida orienteringen i Sverige.

Orientering är väldigt roligt och spännande för de som njuter av utomhuslivet och älskar en utmaning. Att orientera är ett fantastiskt sätt att komma ut i den friska luften, att få lite välbehövd motion och att socialisera med dem runtom sig. Dessutom lär man sig viktiga färdigheter såsom att avläsa en karta, GPS eller kompass. Att kunna läsa av tecken i naturen för att finna sin väg till de olika stationerna blir riktig hjärngympa som många kan uppskatta och lära av.

I en tid där så mycket tid tillbringas sittandes framför datorer är det bra att komma ut en stund ibland. De yngre barnen sitter och spelar spel på sina mobila enheter medan många av de äldre jobbar på kontor från nio till fem. Inte är det konstigt att så många nuförtiden drabbas av nackproblem, ryggbesvär och andra svårigheter som har uppkommit på grund av stillasittandet. Varför inte ta del av alla de fördelar som orientering bringar, ta en paus från datorn och istället ge sig ut i den friska luften. Kroppen kommer att tacka dig!

Vad är orientering?

För att ta reda på hur orientering går till behöver man inte blicka längre än till själva benämningen. ”Orientering” kommer nämligen från det latinska ordet ”oriens”. Med tanke på att Jerusalem låg beläget i Österlandet var man övertygad om att just öster var det viktigaste väderstrecket. När man talade om att orientera syftade man därför på att klura ut var öster finns. När man väl hade tagit reda på detta blev det plötsligt enklare att lista ut var de andra väderstrecken är och använda sig av en karta för att hitta rätt.

Dagens orientering är inte alltför annorlunda. Det handlar i grund och botten om att man ska ta reda på var man är och hur man ska hitta dit man vill komma från en plats som man inte känner till. Denne aktivitet äger vanligtvis rum i exempelvis en skog eller annan plats där man kan ströva fritt utan alltför stora störningsmoment. Man får en karta i handen där vissa platser vid namn ”kontroller” är markerade. Man ska ta sig till dessa kontroller – ibland i rätt ordning och ibland i vilken ordning man vill – på kortast möjligast tid. För att kunna hitta kontrollerna har man en karta och en kompass, och utifrån dessa får man ta sig från punkt A till punkt B.

För att göra sökandet lite enklare är vissa speciella landmärken ibland utritade på kartan, såsom en ovanligt stor sten vid sidan av vägen eller en plötslig sjö. Det här underlättar ganska kraftigt om man orienterar i en skog där en stor del av terrängen ser likadan ut. När man väl har nått en kontroll är denne oftast utrustad med en orange och vit orienteringsskärm för att man säkert ska veta att man har nått sitt mål.


Lördagen den 23/10 arrangerar Haparanda OK säsongsavslutning. Vi hoppas på att vädergudarna är med oss denna sena oktoberlördag. Lottad stafett med 2 manna lag. Vi startar vid friluftsfrämjandets stuga i Riekkola kl 12:oo. Välkomna.Senare på kvällen planerar vi att gå ut och äta på något lämpligt ställe och därför går vi ut med en intresseanmälan för att på ett ungefär veta hur många som är intresserade. Alla hälsas välkomna.


Östra nattserien 2010

Poängställning

Första etappen av Östra nattserien avklarad. Utslagsgivande banor där det gällde att hålla koll på löpriktningen. För banorna ansvarade Ingemar Sandström. Resultat, Sträcktider.


Etapp 2 av Östra Nattserien avgjordes den 3/8 med start och mål vid klubbstugan i Vuono. Ett 40-tal orienterare kom till start. På herrarnas långa bana segrade Teemu Niskanen före förra veckans segrare Lars Lundqvist. Segermarginalen blev doch endast 24 sek. På mellanbanan gjorde HOK:s David Pessa ett imponerande lopp och vann med nästan 6 minuter före tvåan Jan Lindelöf Seskarö IF. I damklasserna segrade Outi Matila samt Kristina Tholerud. Jakob Pessa var snabbast på herrarnas dito. Nu ångar nattserien vidare till Kalix för nästa deltävling den 17/8.

PM
Resultat
Sträcktider
Sträktider Winsplitsonline
Eventor


Reulaltat 3:e etappen Kalix


Reulaltat 4:e etappen Tornio


Resultat 5:e etappen Övertorneå


Norrbottens USM trupp 2010

USM truppen i Orientering 2010. Bakre raden från Vänster: Victor Henriksson – Seskarö IF,Axel Christoffersson – OK Renen, Jonas Larsson – Bergnäsets AIK, Erik Ögren – Bergnäsets AIK, Filip Salén – OK Renen, Elis Franzén – Haparanda OK, David Pessa – Haparanda OK, Anton Möller – Arvidsjaurs OK Främre raden från vänster:  Hanna Öberg – Piteå IF, Helena Lundkvist – OK Vargen, Lisa Sundström – Ok Renen, Josefin Tuoremaa – Vittjärvs IK, Ida Sundström – Ok Renen, Evelina Wickbom –  Vittjärvs IK, Viktoria Eriksson – Piteå IF, Agnes Leffler-Rosendahl – Ok Renen


Orienterings framgångar för Norrbotten på USM, helgen avslutades med en fantastisk andra plats i distriktsstafetten. Under helgen har USM avgjorts i och omkring Örnsköldsvik med framgångar för orienterings ungdomar från Norrbotten. Sprint distansen genomfördes i fredags, lång distans i lördags och distrikts stafett i dag söndag.
De Norrbottniska ungdomarna avslutade på söndagen med att bli 2:a i distriktsstafetten vilket är det bästa resultat som ett Norrbottniskt lag någonsin gjort på en distrikts stafett. Deltagarna i laget var David Pessa Haparanda OK, Lisa Sundström OK Renen, Jonas Larsson Bergnäsets AIK och Evelina Wickbom Vittjärvs IK. David och Lisa öppnade på de två första sträckorna med stabila lopp och växlade 21:a respektive 10:a. Jonas gjorde att riktigt bra lopp och var snabbast på sträckan och skickade ut Evelina som ledare på sista sträckan 5 sekunder före Dalarna. Evelina fick släppa segraren från lördagens långdistans Frida Sandberg från som sprang för Dalarnas lag men höll undan för övriga lag till en fantastisk andra plats. Övriga lag från Norrbotten kom 50 respektive 52 av 90 startande lag.
Individuellt under fredagen och lördagen lyckades Jonas Larsson Bergnäsets AIK bäst med att bli 7:a på sprinten och 8:a på långdistans i H16 klassen. Övriga placeringar bland de 20 bästa var i sprint Evelina Wickbom Vittjärvs IK 20:e i D16 och Ida Sundström 14:e i D15 samt på långdistans Filip Sahlén OK Renen 19 i H16 och Evelina Vickbom Vittjärvs IK 14 i D16.
Tornedalsungdomarna presterade fina resultat i den hårda konkurrens som alltid är på ett USM där David Pessa i klassen H15 blev 27:a i sprint och 27:a på långdistansen. I Klassen H16 knep Elis Franzén Haparanda OK en fin 54:e plats i sprint och Victor Henriksson Seskarö IF en fin 72:a plats. På långdistansen placerad Elis sig på en 60:e plats och Victor på en 72:a plats i klassen H16.
Framtiden för dessa ungdomar ser mycket lovande ut då de dessutom sporras av den fina stämning som finns inom orienteringsungdomarna
Resulaten finner du på denna länk


Kommande tävlingar: I 19 IF och Bodens BK inbjuder till DM-tävlingar, sprint på eftermiddagen och natt senare på kvällen. Anmälan senast 30 aug respektive 5 september. Inbjudan Natt , Inbjudan Sprint


Info från helgens övningar i Kalix finns på denna länk DM Lång och Stafett Kalix/Sangis.


Resultat från DM medel och ultralång Älvsbyn.


Resultat mm från Oringen 2010 finner du här


Fredagen den 18/6 reser vi ner mot Hyvinkää och Jukolakavlen. En 70 mils resa väntar, väl framme någon gång på småtimmarna väntar ett militärtält på oss. Efter förhoppningsvis några timmars sömn fördrivs tiden under lördagen runt TC i väntan på starten på lördag kväll. Följ laget på denna länk Jukolan Viesti. Laguppställningen finner du här.


HOK:s Vårtävlingar 22-23/5

Då var tävlingarna avklarade, stort tack till alla som medverkat. Resultaten finner du nedan.

Inbjudan
Startlista dag 1
Startlista dag 2
PM
Resultat dag 1
Sträcktider dag 1
Sträcktider Winsplits Online
Resultat dag 2
Sträcktider dag 2
Sträcktider Winsplits Online dag 2

Vätskekontroll och radio

Vätska och radiokontroll.


Flera klubbar i Norrbotten har börjat använda Sportidents stämplingssystem. I vår klubb liksom i många andra klubbar håller vi fortfarande fast vid Emit.
Styrelsen i HOK har i februari 2010 beslutat följande när det gäller löparbrickor:
Alla orienterare som aktivt deltar i tävlingar utanför Haparanda bör köpa egna.
Under en övergångsperiod (tills den aktive hunnit ordna med egna)betalar klubben hyra av löparbricka vid tävlingar. På SportsRehabs hemsida www.sportsrehab.se är det möjligt att köpa löparbrickor, den enklaste varianten kostar 330kr inkl moms.
Vid träningsorienteringar finns möjlighet att få låna en Emitbricka av klubben om man inte har en egen.


Haparanda Orienteringsklubb har hållit årsmöte. Ett 20-tal medlemmar var närvarande. Orienteringsverksamheten har varit livlig under verksamhetsåret 2009. Tillsammans med Alatornion Pirkat och Seskarö IF arrangerade HOK Twin City Sprint, en orienteringstävling på båda sidor av riksgränsen, i slutet på juni månad. Dessutom arrangerade klubben under sommarmånaderna 14 träningsorienteringar, som kan liknas vid mindre tävlingar. Under vinterhalvåret har HOK satsat på att hålla kommunens längsta skidspår på Vandringsleden och vid klubbstugan i Vuono väl preparerad. Det blev omval för hela styrelsen, som fick följande utseende: Ordförande Gösta Klippmark, vice ordförande Bror Alatalo, sekreterare Kari Pessa, kassör Harry Andersson och övriga ledamöter Mariana Jussila, Karl-Erik Vähäjärvi och Johan Klippmark. Ersättare i styrelsen är Ulla Johansson, Uno Näsström och Peter Juntti. Adjungerad ledamot Per-Erik Humla. Årsmötet avslutades med prisutdelning för klubbmästerskap i orientering.


Skador inom orientering är ganska vanligt när man är ute och springer i skog och mark. Vi har därför ett samarbete med Idrottsskadeexperten.se. Där man kan få tips och råd om hur man behandlar sina åkommor. Dom har tar även emot patienter på följande ställen. Idrottsskadeexperten StockholmIdrottsskadeexperten Göteborg och Idrottsskadeexperten Malmö.


Eventor är svensk orienterings centrala IT-system. Det innebär bland annat ett nytt anmälnings- och resultatsystem för alla tävlingar, inklusive stafetter. Från och med 2010 kommer Eventor att ersätta Klubben Online inom detta område.

För att du själv ska kunna logga in via IdrottOnline och Eventor behöver jag få ditt fullständiga personnr och mailadress för att kunna uppdatera medlemsregistret. Sedan erhåller du ett mail med inloggningsuppgifter. Klubben Online sidan är ersatt av IdrottOnline, se menyn till vänster.

Vi vill tacka våran sponsor:

https://flyttstädning-göteborg.com/